UE-GIZ// 14 organizații ale societății civile din Regiunea de Dezvoltare Centru și-au primit certificatele de grant

În cadrul evenimentui desfășurat la 22 septembrie 2020, au fost înmânate certificatele de grant pentru 14 organizații ale societății civile din Regiunea de Dezvoltare Centru, care vor implementa proiecte în cadrul programului de granturi locale „Fii schimbarea: Cetățeni implicați – Comunități durabile”, finanțat de Uniunea Europeană.

Programul de granturi locale al UE „Fii schimbarea: Cetățeni implicați – comunități Durabile” a oferit granturi de la 6600  euro și până la 50 000 euro pentru 14 organizații neguvernamentale locale, iar suma totală a granturilor acordate se ridică la 380 000 euro.

 Granturi mici, cu valoarea de până la 10000 euro au fost oferite pentru 5 organizații  - AO „ASCED”, AO „Uranus”, AO Asociația Băștinașilor „Zubrea”, AO „Rise up for a chance” și AO „Șerpenenii de Pretutindeni”. De granturi medii, în sumă de până la 30000 euro beneficiază - AO „Fundația Comunitară Orhei” și AO ”Centrul de Dezvoltare Comunitară 21”, iar alte 7 organizații vor primi granturi mari - AO Centrul de Inovare și Politici din Moldova, AO „Eco-Răzeni”, AO „Ecovisio”,  AO „Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor”, AO „Iedera - Dubăsarii Vechi”, AN pentru Turism Receptor din Moldova,AO IDIS „Viitorul”.

Reprezentanții organizațiilor locale au  menționat că implementarea proiectelor va abilita cetățenii din această regiune și va stimula implicarea lor în soluționarea problemelor locale critice, prin oferirea competențelor în domeniul planificării participative la nivel local și prin conștientizarea problemelor de mediu legate de serviciile locale de managment al deșeurilor solide și eficiență energetică.

În următoarea perioadă, beneficiarii programului de granturi vor0 desfășura activități în 7 din cele 13 raioane ale Regiunii de Dezvoltare Centru  - Ialoveni (2 proiecte), Strășeni (2 proiecte), Nisporeni (1 proiect), Orhei (3 proiecte), Călărași (3 proiecte), Anenii Noi (1 proiect), Criuleni (2 proiecte).

La eveniment au fost prezenți reprezentanții Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei  (GIZ), a Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, care au abordat subiectul implicării cetățenilor și importanței programului de granturi al UE pentru Regiunea de Dezvoltare Centru.

Șefa Departamentului Colaborare al Delegației Uniunii Europene, Magdalena Mueller-Uri, a menționat: „Pentru mine astăzi este o deosebită plăcere să iau parte la acest eveniment. Uniunea Europeană este partea care finanțiază acest program cu 5 milioane de euro, destinați organizațiilor societății civile. Vreau să vă spun că din aceste 5 milioane, 3 milioane sunt direcționate pentru proiecte de subgrantare. Scopul acestui program al Uniunii Europene este de a abilita cetățenii din Republica Moldova și de a sprijini acțiunile locale în următoarele domenii Aprovizionarea cu Apă și Canalizare, Eficiență Energetică și alte domenii relevante. Ceea ce am vrut să spun despre abilitarea cetățenilor este că acest lucru nu doar va asigura funcția de avertizor pentru ca să fie evitată și prevenită corupția, dar cel mai important este ca acest lucru va face ca comunitățile locale să aibă mai multă responsabilitate pentru ceea ce fac la ei în comunități”.

Christina Otto, manager de proiect GIZ: „Acest eveniment este foarte important și pentru noi. Trebuie să înțelegem că acest pas este doar începutul proiectului. Ne bucurăm să vedem un mare interes pentru acest proiect, numai pentru Regiunea Centru am recepționat 104 propuneri de proiect și a fost o competiție destul de mare ca în final să-i avem pe acești 14 câștigători. Noi vă vedem pe dvs ca promotori ai serviciilor publice locale de calitatea. Dvs dacă veți avea o colaborare, cooperare cu APL-urile acest lucru vă va ajuta pentru implementarea proiectelor, astfel veți face mai multe beneficii pentru localitățile voastre”.

Ala Revenco, director de proiect AGER: „Am avut un proces anevoios de selectare din cauza pandemiei, care ne-a făcut să ne schimbăm un pic planurile, să abordăm altfel problemele, dar totuși ne bucurăm că am ajuns la etapa finală și să înmânăm astăzi în mod festiv aceste certificate de grant”.

În cadrul evenimentului, reprezentanții organizațiilor beneficiare de granturi au relatat despre  scopurile, obiectivele și rezultatele scontate ale proiectelor pe care le vor implementa.

Svetlana Leahu, director de proiect AO Iedera-Dubăsarii Vechi: „Suntem una din cele mai mari localități din Dubăsari care produce roșii în sere, roșii timpurii, respectiv producem și deșeuri într-o cantitate mai mare. Proiectul nostru se axează pe managmentul deșeurilor solide. Ce mai mare problemă este pelicula uzată care rămâne de la sere, deobicei ea se aruncă sau se arde în gospodării. Din acest motiv, scopul proiectului nostru este de a reduce nivelul de poluare a mediului”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.