În loc de gunoiști neautorizate și miros urât, sătenii din Ciutești au instalat tomberoane și au plantat copaci

Până nu demult, locuitorii din Ciutești, Nisporeni, aruncau deșeurile la gunoiștea care se afla chiar în centrul satului, creată, din spusele sătenilor, „încă de pe timpul colhozurilor” și care „stătea să explodeze ca o bombă”, împrăștiind în tot satul un miros neplăcut. Acum, după ce trei mari gunoiști din sat au fost lichidate, localnicii au plantat în locul acestora 200 de copaci. Proiectul de salubrizare și înverzire este finanțat de Uniunea Europeană și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

După o săptămână de muncă și câteva tone de gunoi evacuate din localitate, satul a devenit mai curat. O parte din ciuteșteni au primit și tomberoane pentru a arunca deșeurile menajere, iar un tractor vine o dată pe săptămână să ridice gunoiul depozitat în locuri special amenajate. Din septembrie, după ce va fi semnat un contract cu autoritățile locale din Nisporeni, gunoiul va fi depozitat la poligonul din oraș.

Un sat mai curat pentru viitoarele generații

Înainte de a planta copacii, autoritățile au consultat un expert care a recomandat șapte specii de arbori, tolerante la solurile poluate de deșeuri. Cu toate acestea, din cauza solului foarte poluat, nu toți cei 200 de copacii au prins rădăcini, spune Galina Țărnă, managera proiectului „Ciutești – Satul viitoarelor generații”.

Continaure AICI