Nu știi ce înseamnă eficiență energetică? Poți căuta în Google sau poți veni la Liceul „Constantin Spătaru” din Leova să vezi cu ochii tăi

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova cunosc foarte bine cum să eficientizeze resursele energetice: au grijă să deconecteze întrerupătoarele când ies din clase, nu lasă robinetul să curgă fără folos în camera de baie și deconectează calculatoarele atunci când nu mai au nevoie de conexiunea la Internet. Au învățat să folosească rațional resursele energetice la instruirile desfășurate de Centrul de resurse și mediu pentru populație, care se află chiar în incinta instituției de învățământ. Atât Centrul, cât și liceul fac parte dintr-un amplu proiect de sporire a eficienței energetice, susținut financiar de Uniunea Europeană și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu un buget total de peste 61 de milioane de lei.

Cu suportul Uniunii Europene, liceul cu peste 650 de elevi și profesori s-a transformat în una din cele mai moderne instituții de învățământ din țară, fiind printre puținele asigurate în totalitate cu energie alternativă – cazangeria funcționează pe bază de biomasă, iar becurile tradiționale au fost înlocuite cu cele de tip Led. Acum sălile de clasă, dar și holurile sunt mai luminoase, a fost instalat și un sistem de ventilare pentru ca geamurile termopan să nu piardă din eficiența energetică.

Condiții ca în Europa

Clădirea instituției de învățământ este totalmente izolată termic, iar surplusul de energie produsă de panourile solare va putea fi vândut în rețea, permițând liceului să obțină și un venit propriu. În cadrul aceluiași proiect, au fost construite camere de baie la fiecare etaj și amenajate instalații de apă potabilă. 

Continuare AICI