Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași este iluminat datorită fondurilor oferite de Uniunea Europeană

Clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași a devenit și mai atractivă după ce, la începutul lunii februarie curent, a fost iluminată arhitectural, cu suportul acordat de către Uniunea Europeană. Acum, vizitatorii admiră clădirea muzeului atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Autorităţile publice locale au optat să ilumineze clădirea cu echipament eficient energetic, care are și un aspect estetic plăcut.

Lucrările au inclus iluminarea elementelor de construcție și a celor ornamentale ale clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie cu 24 de proiectoare pe bază de LED. De asemenea, este iluminată și curtea muzeului, prin intermediul mai multor felinare moderne. Astfel, vor fi încurajate organizarea și desfășurarea pe teritoriul muzeului a unor activități cultural-artistice pe timp de seară și noapte. Iluminatul arhitectural al muzeului a costat 145 mii de lei, iar consumul de energie electrică s-a redus cu 30% față de luna ianuarie a anului 2020.

Călărășenii sunt mândri de localitatea lor

Locuitorii orașului Călărași sunt încântați de noul aspect al muzeului, menționând că acum se simt mai motivați să-l viziteze și să participe la evenimentele organizate aici. „Iluminatul este minunat. S-a schimbat practic aspectul a jumătate de oraș și ne simțim mai încrezuți că orașul nostru arată frumos. Plimbându-ne pe alături când am văzut prima dată luminile aprinse, am rămas impresionați de această schimbare”, spune entuziasmată locuitoarea orașului Lidia Peresiuc. „Acum muzeul aduce lumină în orașul nostru, în sensul direct și indirect. Până acum strada centrală era destul de posomorâtă, neiluminată, acum acest monument arhitectural aduce un plus de valoare orașului nostru”, spune Andrei Bînzaru, un alt locuitor al orașului Călărași.

Articolul integral poate fi citit pe Api.md