Organizațiile beneficiare ale Programul Media și Comunicare demarează activitățile de informare pentru abilitarea cetățenilor

Prima săptămână de august a venit cu vești bune pentru organizațiile societății civile locale (OSC-uri) beneficiare ale Programului UE de Granturi Locale, Media și Comunicare. În această perioadă au fost semnate contractele de grant, iar la 7 august a avut loc o sesiune introductivă, la care s-a discutat despre consolidarea eforturilor pentru informarea și sensibilizarea cetățenilor la tema îmbunătățirii serviciilor publice locale.

La evenimentul online au participat reprezentanții celor 14 OSC-uri locale și partenerii lor media: Info Dava (Soroca), Anima (Bălți), Nord Media (Bălți), Expresul (Ungheni), Universal Media (Nisporeni), Eurodemos Plus (Orhei), ASCED (Călărași), Asociația Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic (Chișinău), Media Grup Meridian (Anenii Noi, Sângerei, Ștefan-Vodă), Cahul 2030 (Cahul), Prospect (Cimișlia), Feed-Back (Basarabeasca), Piligrim Demo (UTA Găgăuzia), Media Birlii Uniunia Media (UTA Găgăuzia).  

La începutul evenimentului, Petru Macovei, directorul executiv API, a menționat că Programul de Granturi Locale este unul important, în care UE își pune mari speranțe: „Trebuie să le povestim oamenilor, pe înțelesul lor, cât de necesar este ca ei să se implice pentru ca viața tuturor în țara noastră să fie mai bună. Împreună trebuie să atingem obiectivele acestui program – informarea și abilitarea cetățenilor”.

Elena Spânu, consultanta proiectului Abilitarea cetățenilor în R. Moldova, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a reamintit obiectivul general al proiectului – abilitarea cetățenilor pentru participarea constructivă în procesele decizionale, specificând că acest lucru poate fi realizat inclusiv prin accesul la informații corecte despre ce se întâmplă la nivel local. „Vrem să avem cetățeni care vor monitoriza investițiile pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniile apă și canalizare, managementul deșeurilor solide și eficiență energetică”, a spus E. Spânu.

Participanții au avut posibilitatea să interacționeze cu Victor Rotăraș, coordonator comunicare la asociația Pro Cooperare Regională, și Silvia Strelciuc, directoarea executivă a Centrului Contact-Cahul, două dintre organizațiile regionale partenere ale GIZ Moldova la implementarea proiectului național de abilitare a cetățenilor. Silvia Strelciuc: „Acest proiect presupune că vom lucra cu cetățenii și îi vom atrage în monitorizarea proceselor decizionale. Datorită proiectului, în regiunea de sud se vor produce schimbări pozitive care merită a fi promovate de grantiștii din domeniul media și comunicare”.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și partenerii lor de la instituțiile mass-media din regiuni (posturi de televiziune și de radio, ziare și portaluri) au prezentat succint proiectele pe care le vor realiza și au convenit să se informeze reciproc și să interacționeze pentru realizarea unor produse jurnalistice de calitate.

În cadrul aceluiași eveniment, au fost prezentate cerințele financiare și de raportare față de OSC-uri, iar reprezentanții API și GIZ Moldova au răspuns la întrebările beneficiarilor.

În luna iunie 2020, API a anunțat că Programul UE de Granturi Locale, Media şi Comunicare, implementat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, a selectat 14 OSC-uri și partenerii lor din mass-media regională, care vor beneficia de suport pentru realizarea unor proiecte de informare și promovare în domeniul serviciilor publice și a protecției mediului.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).